U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
 

Ontwikkelbudget vanuit de werkgever

De afdeling Human Resources (HR)/personeelszaken beschikt vaak over een ontwikkel- of opleidingsbudget wat o.a. besteed kan worden aan coaching. Coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief. Daarom wordt het zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers.

Heb jij nog geen coachbudget aangevraagd?  Je kan altijd een gratis oriëntatie gesprek plannen met. Daarin staat de coach stil bij je coachvraag en kan je bespreken hoe de aanvraag bij jouw HR manager er uit kan zien. De coach maakt in overleg met jou tevens een passende offerte voor de HR manager waarin duidelijk het nut en doel van de coaching staan vermeld.

 

Vergoedingsmogelijkheden voor particulieren

Kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding zijn boven een bedrag van 250 euro volledig belasting aftrekbaar, mits het traject aan een aantal voorwaarden voldoet. Het gaat dan om kosten die gezien worden als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. Coaching kan aan dit criterium voldoen als je het inzet om beter of effectiever te presteren op uw werk of als je het inzet bij het vinden van een andere baan, zowel bij je huidige werkgever als daarbuiten. De exacte voorwaarden die de belastingdienst hieraan stelt zijn als volgt (bron: belastingdienst 2020):

De opleiding of studie (in dit geval: het coachtraject) is gericht op uw huidige of toekomstige beroep.

Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht (in dit geval: onder begeleiding van de coach).

Je krijgt geen studiefinanciering

Je totale kosten zijn hoger dan de drempel van 250 euro inclusief btw.
Voorbeeld: bij het particuliere uurtarief van een senior coach van 109 euro per uur betekent dit dat de kosten al na ruim 2 uur coaching volledig aftrekbaar zijn. Concreet houdt dit in dat je boven de 250 euro 36,65%, 38,1% of zelfs 51,75% bespaart op de kosten van je coachingtraject, afhankelijk van in welke belastingschijf je inkomen valt. 

Belangrijk: omdat JOUW-LEVEN coaching niet de begunstigde is van de belastingaftrek kunnen wij je geen garanties geven over de toepasbaarheid in jouw situatie. Neem bij twijfel contact op met je belastingadviseur, boekhouder, accountant of de belastingdienst. 

Wil je gebruik maken van deze regeling? Geef dit dan graag aan bij je coach, dan zorgt hij/zij er voor dat er een duidelijke omschrijving van het traject op je factuur vermeld wordt. De exacte voorwaarden van deze regeling vindt u op de website van de Belastingdienst

  

Belastingaftrek voor ondernemers

Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Wilt u graag advies over hoe u dit het beste kunt doen? Neem contact op met uw accountant, boekhouder of belastingadviseur. 

Tell a friend!

Gaat iemand door jou starten met een coachtraject? Dan krijgen jullie allebei 20,- korting op je volgende factuur.